LG G4 – La 4 ace [REVIEW]

de: Răzvan Băltărețu
29 05. 2015

LG G4 este acel telefon despre care se vorbește mult în această perioadă a anului. A fost lansat global și în România, iar acesta e review-ul unui telefon care se îndepărtează mai mult ca niciodată de stereotipurile pe care le asociezi cu Asia și intră în lumea stilului și funcționalității.

LG G3 a fost un telefon foarte bun și un salt imens față de LG G2, un telefon despre care ai fi putut spune că sud-coreenii au vrut să își arate lor și lumii cât de multe nimicuri pot înghesui într-un telefon. Și iată-ne în 2015, când Samsung schimbă plasticul pe sticlă și aluminiul, iar LG ne face să ne pese de pielea de pe telefon (concept cândva neînțeles de Samsung, care a ales să transforme plasticul într-o aparentă piele în 2013).

LG G4 va fi disponibil în România cu trei nuanțe de culoare pentru versiunea cu piele. Va fi disponibil și cu capac din plastic, care imită suprafața unui diamant, iar diferența de preț între cele două este undeva la 100-200 de lei. Nu prea merită, la banii aceștia, să vrei plastic fără suflet în dauna unei bucăți de animal care, cu 12 săptămâni în urmă (atât durează prelucrarea pielii), era pe-o câmpie verde și băga iarbă sub nas. Dar să revin la telefon, căci despre el e review-ul.

Preț: LG G4 este disponibil în oferta eMAG cu piele neagră, ca cel pe care l-am testat, și cu capac din plastic. Ai toate modelele aici. Telefonul pe care l-am avut spre review a fost de la Orange, îl găsești aici.

Introducere – LG G4

LG G4 este puțin mai mare față de modelul de anul trecut, puțin mai curbat și mai puțin rotunjit decât a fost G3. Curbura ecranului, ca pe LG G Flex 2, n-are vreo utilitate, dar telefonul arată mai bine, iese din tiparul blocurilor de plastic, sticlă și circuite pe care ai ajuns să le știi drept telefoane inteligente. Butoanele sunt poziționate tot pe spate, sub cameră, iar mai nou poți folosi, cu dublu click, tasta de reducere a volumului pentru a porni rapid camera foto. Este o funcționalitate tare utilă când ai un cod de blocare pe telefon și când ceea ce vrei tu să imortalizezi nu va sta în fața ta o veșnicie.

LG G4 va fi din 2 iunie în magazinele din România. Până atunci, află de aici dacă merită să ți-l cumperi sau nu: http://bit.ly/1FT5pyR

Posted by playtech.ro on Saturday, May 30, 2015

[related]

LG G4 are un ecran IPS LCD de 5,5 inci la rezoluție QuadHD, în dimensiuni la fel ca cel de anul trecut, dar cu luminozitate crescută și cu o redare mai bună a culorilor (sunt ceva mai puternice, iar contrastul e mărit). Procesorul este un Qualcomm Snapdragon 808, un hexacore care își distribuie puterea de calcul astfel: două nuclee sunt la 1,8GHZ, iar alte patru lucrează la 1,4GHZ. În funcție de nevoie, telefonul schimbă automat între ele și îți asigură atât o performanță bună, cât și autonomie.

Desigur, toți producătorii se aruncă înainte la procesoare cu opt nuclee, vorbesc de gigahertzi ca și cum utilizatorul obișnuit ar sesiza diferența și laudă performanța nemaivăzută. Realitatea este că nu vei sesiza diferența între un quad, hexa sau octa core. O vezi în teste sintetice, optimizate pentru a scoate totul din aceste cipuri, dar foarte puține aplicații ajung să folosească la maximum așa procesoare. Partea a doua a poveștii e optimizarea făcută de producător, iar aici LG s-a achitat bine de treabă.

LG G4 este rapid, de la lansarea aplicațiilor la multitasking și înregistrare 4K. Între HTC One M9, Galaxy S6 și LG G4 n-am văzut vreo diferență, în situații de uz obișnuit, și fiecare dintre ele este un flagship bun din punct de vedere al puterii de calcul.

LG G4 mai are 3GB de memorie RAM, 32GB spațiu de stocare, dar spre deosebire de alte modele poți pune un card microSD de până la 128GB. De asemenea, ai acces la bateria de 3.000 mAh, un plus dacă ești unul dintre cei care poartă două baterii cu ei ca să nu rămână în pană de telefon. Un avantaj real al accesului la baterie este că după un an, aceasta se uzează și este vremea bună să o schimbi cu una nouă. O cumperi, o pui singur, fără vizită și bani la service.

Telefonul se încarcă wireless, cu carcasa potrivită, dispune de mod fast charge datorită procesorului Qualcomm și are o greutate de 155 de grame. Este o mențiune de făcut aici. Deși există hardware pentru fast charge, încărcătorul din cutie nu oferă așa ceva. Dacă vrei să beneficiezi de funcționalitate, îți trebuie un încărcător de la alt producător, de cel puțin 2 amperi.

Dacă în dotări tehnice, LG G4 nu este un dispozitiv incredibil, adevărata putere este în camera foto. Am folosit cu o oarecare neplăcere LG G2 când i-am scris review-ul și am fost parțial mulțumit de LG G3 când mi l-am cumpărat anul trecut, dar primul telefon LG care merită lăudat pentru camera foto este acest model.

Cât de bună este camera de pe LG G4

LG G4 are o cameră foto de 16 megapixeli, care dispune de focalizare laser și stabilizare optică foarte bună, poate chiar cea mai bună de pe telefoanele de vârf ale momentului și dintre cele pe care le-am testat. Am reușit să realizeze noaptea, după cum se vede și în galeria foto de mai sus, fotografii la 1/4 secunde și au ieșit bine, stabile, deși au fost făcute din mână.

Este o veste bună că producătorii se concentrează tot mai mult pe sistemul de focalizare și este o dezamăgire că uneori îl uită (vezi iPhone 6 și HTC One M9). Mai mult, stabilizarea foto și video foarte bună de pe LG G4 este ajutată de modul manual. Poți controla aproape totul, de la balansul de alb la focalizare și valoarea ISO.

S-ar putea crede că producătorii integrează un mod manual în aplicația de fotografie când pe auto pozele ies prost. Ei bine, nu e cazul aici. LG G4 se descurcă foarte bine și pe auto, deși tinde să producă imagini ușor mai calde decât îmi plac mie. LG se laudă că are un senzor pentru analiza spectrului culorilor, poziționat sub bliț, și astfel redă nuanțele mai bine.

LG G4 este unul dintre puținele telefoane cu Android care să realizeze fotografii RAW. OnePlus One mai face asta, deși Google a introdus suportul pentru formatul DNG. Acesta nu te interesează decât dacă vrei să procesezi pozele după ce le-ai realizat și să ai mai multe detalii la dispoziție. Eu apreciez această funcționalitate, mi-a plăcut și pe modelele Nokia Lumia, și este un mod foarte bun pentru fotografii profesioniști.

LG G4 are o aplicație a camerei structurată pe trei moduri, de la simplu la manual, și poți seta rezoluția, dacă faci poze cu filtre sau dacă vrei să realizezi o panoramă. Însă pe când de bună este aplicația când vine vorba de modul manual, nu este la fel de bine optimizată pentru videoclipuri. Vor ieși stabile, sistemul de stabilizare e bun, dar lipsește controlul focalizării și al expunerii. În fapt, niciun telefon cu Android nu se achită bine de această sarcină. Pe iPhone însă există aplicații pe care le poți folosi pentru a realiza videoclipuri foarte bune.

Ce ar mai trebui să știi este că telefonul filmează 4K, are o diafragmă de f/1.8 (cea mai mare de pe toate telefoanele disponibile pe piață) și filmează full HD la 60 de cadre pe secundă. Camera foto secundară este de 8 megapixeli și are câteva facilități pentru selfie-uri reușite.

Puncte pro – LG G4

LG G4 are cea mai bună cameră foto și asta nu doar în ecosistemul Android. Are o diafragmă mare, are un sistem excelent de stabilizare și un mod manual cum majoritatea fotografilor își doresc. Mai trebuie o aplicație bună pentru înregistrare video și s-ar putea spune că merită nota 10+.

Are unul dintre cele mai bune ecrane de pe piață, atât în dimensiune, cât și în rezoluție și reproducerea culorilor. Este o diferență sesizabilă când îl compari cu LG G3 și cu alte telefoane cu ecrane LCD sau AMOLED. În plus, ecranul este și ușor curbat, astfel că dacă scapi telefonul pe față s-ar putea să nu se spargă atât de ușor.

Designul interfeței și designul modelului cu carcasă acoperită în piele sunt două plusuri pentru cei interesați de aspect. Eu aș recomanda să fie evitat modelul din plastic, poate e cazul să trecem mai departe de astfel de „jucării”. Desigur, sunt ambele disponibile pe piață, dar diferența de preț nu e atât de mare, cât să nu alegi un model mai frumos.

Puncte contra – LG G4

LG G4 este mai mare decât modelul de anul trecut și este mare per total. S-a mai auzit de telefoane de 5,5 inci, care n-au fost trecute la categoria „phablet”, dar înainte să alegi un LG G4 testează-l în magazin și vezi dacă ți-e potrivit. Este o chestiune de preferințe personale aici.

Pe cât de multă atenție a dedicat LG camerei foto, a omis tocmai captura video. Sunt prea puține opțiuni pentru video și este păcat, deoarece hardware-ul este foarte bun. E timpul ca și din alte ecosisteme să fie telefoane care filmează reclame pentru Bentley sau filme de scurt ori lung metraj, cum se întâmplă cu iPhone.

Deși există hardware pentru fast charge, LG parcă a uitat să promoveze și exploateze la maximum această funcționalitate. Este de neînțeles și denotă neglijență sau teamă de a nu eșua. Oricum, poți folosi fast charge, dacă ai încărcător potrivit.

Concluzie – LG G4

Pentru prima dată de când știu de LG drept producător de telefoane inteligente, sud-coreenii au reușit să fie premium și demonstrează că nu trebuie să fie neapărat din metal și sticlă ca să aibă un design frumos. Interfața este și nu este cea mai frumoasă din lume, dar își face treaba. Totuși, camera foto este excelentă prin ce oferă pe un telefon.

LG G4 este un smartphone care să prindă orice top 3 de anul acesta, indiferent cum l-ai judeca. Este, împreună cu Galaxy S6, un telefon cu Android care să surclaseze iPhone la multe capitole. A păstrat bateria pe care o poți schimba singur, slotul pentru card, are multă memorie RAM și un procesor bun, și este, per total, un telefon în care utilizatorii de Android vor regăsi acele funcționalități pe care le doresc.